Vydražen nejdražší pu-erh světa

17.02.2014 13:15

Při našem myšlenkovém výletu za hledáním nejdražších čajů světa jsme zmínili čaje pu-erh. Čaje někdy zvané postfermentované patří mezi oblíbené druhy současnosti, mimo jiné pro údajný efekt podporující hubnutí. Zatímco hubnoucí efekt je diskutabilní, chuťové kvality takto zpracovaných čajů jsou nesporné. A co víc, mohou být i výnosnou investicí…pokud je ovšem dříve nenecháte vylouhovat.

O takové investici do čaje by mohl vyprávět novopečený majitel dvou kilogramů vyzrálého pu-erhu Fu Yuan-chang, který byl vydražen za rekordní částku. Za 34 milionů korun, na které čaj šťastného majitele vyšel, může totiž posedět u tohoto čaje přibližně za takovou cenu, za jakou může vyrazit čtyřčlenná rodina na luxusní dovolenou.

Na cenu se v případě takového čaje ale ani hledět nemůže – je to totiž skutečný skvost. Pravděpodobně se jedná o nejstarší čaj na světě. Pochází ještě z doby dynastie Qing, která vládla Číně do roku 1911 a tento konkrétní čaj byl vyroben počátkem 20. století. Tento pu-erh je tedy více než stoletý, což samo o sobě značí astronomickou cenu, v podstatě bez ohledu na kvalitu jeho prapůvodního zpracování. I to je však v tomto případě prvotřídní.

Pu-erhy, které  dosáhnou kolem 30 let „věku“ posléze obecně rychle nabývají na hodnotě. Čaje starší 50 let jsou již takřka výhradně určeny do sbírek, nicméně ti, co takové čaje ochutnali, o nich pějí v superlativech. Opravdu vyzrálé čaje získávají nebývalé chuťové charakteristiky a získávají také silné čchi, aneb životní energii.

Faktem však zůstává, že opravdu staré čaje jsou prakticky nedosažitelné i pro zaryté čajomilce a nový cenový rekord situaci rozhodně nepomůže. Určit spravedlivou cenu pu-erhů, které jsou často jediné svého druhu na světě, je totiž v podstatě nemožné. Pu-erhy se proto často oceňují porovnáním právě s těmi nejdražšími. S novým nejdražším pu-erhem tak lze očekávat nárůst cen ostatních pu-erhů starších 50 let, možná i mladších.

 

zdroj: tastea.cz  () 

Rekordmana je možné zhlédnout na stránkách aukce, kde byl pu-erh vydražen.