Kultura pití čaje v České republice

08.11.2012 10:48

Kdy se v českých zemích poprvé objevil čaj, nelze zcela jednoznačně říci. Neověřené prameny hovoří o kupci Janu Aloisovi Svatojánském, který prodával na konci 18. století čínský čaj v Praze v domě U Zlatého okouna. Nepřímé náznaky můžeme nalézt v literárních dílech několika autorů, například Karla Havlíčka Borovského či Jana Nerudy, který ve fejetonu otištěném v Národních listech 1874 píše: Pijeme kávu ve dne v noci, ráno hned po vyspání a na večer pro uspání, ráno k najedení a v poledne pro trávení. Káva je nám – alespoň v Čechách, kde čaje požívá se dosud málo – mezi nápoji tím, čím brambor a chléb mezi jídly... Čaj je nápojem jaksi modernějším než káva. Jako kdysi na něco jiného, zve se teď na čaj. Jmenuje se to všelijak – soiré, konversace, také někdy thée-dansant...

Do čajovny si mohli lidé zajít již v roce 1908. Při příležitosti Jubilejní výstavy obchodní komory postavil v Praze čajomilec, cestovatel, spisovatel a sběratel japonského umění Joe Hloucha (1881-1957) se svým bratrem japonskou čajovnu. U Pražanů si získala velkou oblibu. Po skončení výstavy byla čajovna přestěhována do suterénu nově postaveného paláce Lucerna a úspěšně provozována pod názvem Jokohama. S nástupem první světové války se jejího provozu bratři Hlouchové vzdali. Čajovna výrazně napomohla prodeji čaje. Objevily se tu dovozní, ale i místní české firmy obchodující s čajem. Dokonce se podařilo úspěšně čaj vypěstovat ve sklenících.

Za mezní rok, od něhož započal rozvoj českého novodobého čajovnictví, je pokládán rok 1991, kdy do Prahy přijel guru japonských čajových obřadů Sóšicu Sen XV. a uspořádal na Pražském hradě pro prezidenta Václava Havla čajový obřad. Největšího ohlasu zaznamenalo jeho vystoupení ve Valdštejnském paláci, kde se návštěvníci dozvěděli překvapivé informace o duchovním náboji čaje. Nejdynamičtějšího rozvoje česká čajová kultura dosáhla právě v posledních čtrnácti letech, a to zcela určitě díky prudkému rozmachu specializovaných obchodů s čajem a čajoven. Dnes snad v každém větším městě najdete „speciálku“, v Praze jich je hned několik desítek. Čajoven je v Čechách a na Moravě již přes dvě stě.

Vybrané prodejny a čajovny začaly místním lidem nabízet nepřebernou šíři sypaných čajů rozmanitých druhů, chutí, vůní a účinků na zdraví člověka, které jako by přenášely do české reality dosud nepoznaný půvab dalekých čajových plantáží. To byla pro českého spotřebitele, který po dobu několika desítek let do roku 1989 znal téměř výhradně jen čaj černý z nálevových sáčků, velká novinka lákající k vyzkoušení, ale i výzva naučit se připravovat skutečně lahodný šálek z kvalitního sypaného čaje.

Čaj byl u nás v poválečné době hodně degradován. Nejenže byl za čaj pokládán i nápoj ze sáčku několikrát spařeného, který ještě barvil horkou vodu, ale také bylo zvyklostí nabízet hostům ponejvíce kávu. Jako by snad čaj nebyl dostatečně důstojným nápojem k pohoštění!
Lidé běžně k vysoce kvalitním čajům neměli přístup, pokud si je nepřivezli ze sousedních zemí. Pro čaje lepší kvality (ale ne zcela té nejvyšší) se jezdilo do bývalé NDR, Maďarska i Polska, ale ani tady nebyl příliš velký výběr. Poměrně slušné sypané čaje bylo možné občas koupit v Tuzexu nebo v luxusních prodejnách Eso se zbožím z dovozu či v pražském Domě potravin.
 

Spotřeba čaje v tuzemsku


V evropském srovnání patří Češi spotřebou 270 až 280 gramů na hlavu za rok již k nadprůměrným konzumentům, což nás řadí na úroveň Němců či Belgičanů. Spotřeba čaje se u nás navíc stále zvyšuje. Nejvíce máme v současné době oblíbené čaje ovocné. Hned poté dáváme přednost čajům zeleným. Dále následují čaje černé, bylinné a černé aromatizované. Zájem českých spotřebitelů o syp aný čaj stoupá. Lidé začínají dávat přednost kvalitním nápojům před neznačkovými. Bohužel však pití čaje v českém prostředí nemá vlivem různých okolností takovou tradici jako v jiných zemích ve světě (čaj o páté v Anglii, samovar v Rusku, japonský čajový obřad atp.) a není téměř spojeno se žádnými výjimečnými jevy.
Čajová kultura u nás se v posledních letech rozvíjela mílovými kroky. Pití kvalitního sypaného čaje je už dnes pro nezanedbatelnou část české populace součástí každého dne a hlavně milou příležitostí pro zvolnění a chvilku klidu v napjatém pracovním tempu. Můžeme si vybírat z rozmanitých sort čajů. Jde jen o to zvolit si tu, která bude našemu srdci a zdraví lahodit nejvíce. Vydejte se také objevovat kouzelný a různorodý svět čajů. Vězte, že s šálkem dobrého čaje je vždy lépe!