Hubnoucí tajemství Číňanek

12.11.2012 17:28

Čínská kuchyně je totiž přímo ideální pro štíhlou linii. Nemáme na mysli ovšem ta přemaštěná jídla, která koupíte v levném čínském bistru na rohu vaší ulice. Tyto kulinární paskvily totiž mají s klasickou východní kuchyni pramálo společného.

Rýže a čaj

Samozřejmě, nejen čaj a rýže, ale také sója, zázvor nebo chilli. Tyto ,,štíhlé" potraviny mají Číňané na svém jídelníčku prakticky každý den. A k tomu navíc ještě spoustu zeleniny - nakrájené nadrobno a jen krátce povařené ve woku (postačí jakákoliv hluboká pánev), aby zůstala křupavá a bohatá na vitaminy. Číňané se vyhýbají hustým, kalorickým omáčkám a tučným přílohám. Jejich polévky bývají většinou čiré, nikdy ne těžké a krémové.

Tajemství kousek po kousku

  1. Chilli - malé papričky mají pálivě ostrou chuť a tak ,,rozehřejí" kilogramy. Teplo totiž aktivuje látkovou výměnu a trávení. Pokud je na vás ale chilli moc ostré, můžete do jídel raději použít semínka a dělicí blány z klasické papriky.
  2. Sója - bílkoviny jsou stavebními kameny hormonů odbourávajících tuky a sója je bílkovin plná. Nejoblíbenějším výrobkem ze sóji je tofu. Nejlepší je okořeněné paprikou nebo marinované v sójové omáčce.
  3. Rýže - lehce stravitelné sacharidy nadlouho nasytí, přitom jedna porce rýže (asi 30 g) má pouze 104 kalorie. Kupte si ale raději rýži Basmati nebo asijskou lepivou rýži. A jezte ji hůlkami - budete jíst pomaleji a rychleji se nasytíte.
  4. Zelený čaj - obsahuje polyfenoly, což jsou látky, které prokazatelně podporují spalování tuků a tím zabraňují tomu, aby se ukládaly v těle. Zelený čaj pijte 3x denně.
  5. Zázvor - dobrý urychlovač trávení. Žluté hlízy obsahují ostrou látku gingerol a ta pomáhá žaludku a střevu se rychleji vyčistit. Čerstvý zázvor najemno nastrouhejte, skvělý je s asijskými nudlemi.

Zdroj: www.prozeny.cz